Τρύγος 2020

Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου

O τρύγος, που τελείωσε πριν λίγες ημέρες, ήταν ο 20ος για τον αμπελώνα μας, αλλά ήταν κι ένας πολύ διαφορετικός τρύγος, όχι μόνο λόγω COVID 19.

Το 1996, με την πολύτιμη  βοήθεια του καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κου Σταύρακα Δημήτρη, ξεκινήσαμε την πολύπονη προσπάθεια να επανατοποθετήσουμε το κρασί της Κω στο σύγχρονο οινικό τοπίο, σεβόμενοι πάντα την ιστορία και την παράδοση  του πολυαγαπημένου μας νησιού. Οι πρώτες φυτεύσεις δεν θα μπορούσαν παρά να πραγματοποιηθούν στο τοπικό παραδοσιακό αμπελοτόπι, που δεν είναι άλλο από τη Μινιέρα Ασφενδίου, στους πρόποδες του Δίκαιου Όρους.

Χρειάστηκε επιμονή, μεθοδικότητα και πολλή  δουλειά από μέρους μας για να αποκτήσει η Κως το δικό της προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε. ΚΩΣ) πίσω στο 2007, κάτι που πιστοποίησε και θωράκισε την οινοποιητική της ταυτότητα στην εγχώρια και διεθνή αγορά οίνου. Με το πέρασμα των τελευταίων 20 χρόνων, το αρχικό αμπελουργικό και οινοποιητικό μας όραμα πήρε σταδιακά σάρκα και οστά κι έχει πλέον τη μορφή 150 στρεμμάτων ιδιόκτητου αμπελώνα και ενός σύγχρονου, άρτιου τεχνικά οινοποιείου, δυναμικότητας παραγωγής 250.000 φιαλών, το οποίο υποδέχεται στους επισκέψιμους χώρους του χιλιάδες οινοτουριστών ετησίως.

Ο οινικός κόσμος έχει πλέον αλλάξει, οι τάσεις της αγοράς είναι διαφορετικές σε σχέση με αυτές 25 χρόνια πριν, και το κυριότερο οι γνώσεις και η κουλτούρα του μέσου καταναλωτή κρασιού έχουν αναβαθμιστεί.  Οι Αμπελώνες Τριανταφυλλόπουλου και η οικογένεια μας, έχοντας πάντα ως κίνητρο το πάθος και τηναγάπη για τον τόπο της Κω και το κρασί της, κρατούν τη γνώση κι εμπειρία που αποκόμισαν από την έως τώρα οινική τους διαδρομή και θέτουν εκ νέου τους στόχους της επόμενης 20ετίας.

Προχωράμε στο μέλλον με μια νέα οινική συνεργασία. Σύμβουλος μας σε θέματα αμπελουργίας, οινοποίησης και εμπορικής ταυτότητας θα είναι η HeteroWines του Δημήτρη Μανσόλα. Επενδύουμε στην ισχυροποίηση  του ανθρώπινου  δυναμικού των τμημάτων παραγωγής και εμπορίου με τη βοήθεια τριών νέων επιστημόνων από την Κω του Μιχάλη Σκευοφύλακα, Βαγγέλη Μουζουράκη και Ειρηναίου Εξήντα. Επιδιώκουμε την καλύτερη επικοινωνία με τον τελικό καταναλωτή μέσω ενός ανανεωμένου και σύγχρονου website, αλλά κυρίως με τη βοήθεια των εμπορικών εκπροσώπων μας, όπως είναι η EVIK για την περιφέρεια των Δωδεκανήσων.

Συνδέουμε τις σύγχρονες τάσεις του κρασιού  με την φιλοξενία της Κω. Σχεδιάζουμε τη στροφή μας στην βιολογική καλλιέργεια και παραγωγή βιολογικών οίνων.

Εξελίσσουμε την οινοποιητική μας ταυτότητα με την παραγωγή και εμφιάλωση νέων κωδικών.

….Πάντα όμως, θα προσφέρουμε στο ποτήρι  σας  τον πλούτο και τον πλουραλισμό  της οινικής Κω.

Δελτίο Τρύγου

Φαινολογικά στάδια

Φαινολογικά στάδια του αμπελιού σε συνάρτηση με τις κλιματολογικές συνθήκες της χρονιάς

Το πρώτο μισό του χειμώνα ήταν ήπιο, αλλά από τέλη Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου ο θερμοκρασιακός μέσος όρος μειώθηκε αισθητά. Το συνολικό ύψος βροχής από Οκτώβριο 2019 έως τέλη Απριλίου 2020 άγγιξε τα 330 mm, δηλαδή 40% κάτω από το ποσοτικό κατώφλι βροχοπτώσεων (550 mm) που εγγυάται ένα υδατικό απόθεμα ικανό να  οδηγήσει με ασφάλεια τα αμπέλια σε ολοκλήρωση της τεχνολογικής, αρωματικής και φαινολικής ωρίμανσή τους. Ωστόσο, θετικό ήταν το γεγονός ότι οι βροχοπτώσεις ήταν χαμηλής-μέτριας έντασης και έλαβαν χώρα προς το τέλος της χειμερινής περιόδου.

Ως αποτέλεσμα, το ξύπνημα των οφθαλμών και η έκπτυξη τους ήρθε με ομοιόμορφο τρόπο 7-10 μέρες αργότερα από αυτήν του 2019. Οι μήνες Απριλίου και Μαΐου που ακολούθησαν κρίνονται θερμοκρασιακά ζεστοί, με απουσία ανέμων και παράλληλα με ελάχιστες βροχές. Αυτό σήμανε τη σταθερή επιτάχυνση της βλαστικής ανάπτυξης και τη σχετική πρωίμιση του σταδίου ανθοφορίας, κατά την οποία όμως συντηρήθηκε η ομοιομορφία μεταξύ των ποικιλιών που υπήρχε από το στάδιο της έκπτυξης των οφθαλμών.

Οι Ιούνιος και Ιούλιος ήταν μέτρια ζεστοί, με απουσία καύσωνα ενώ παράλληλα έκαναν συχνά την εμφάνιση τους δροσερά μελτέμια. Το στάδιο του περκασμού δεν έδειξε σημάδια πρωίμισης και διήρκησε από 9 έως 25 Ιουλίου. Παρόμοιες καιρικές συνθήκες είχαμε και όλο τον Αύγουστο, δηλαδή μέτρια ζεστές ημέρες με δροσερές νύχτες και πλήρη απουσία βροχών. Αυτό το σκηνικό καιρού εγγυήθηκε την αργή και σταθερή πρόοδο της φάσης ωρίμανσης όλων των ποικιλιών μας, κάτι που προμήνυε τη διατήρηση της οξύτητας και του αρωματικού δυναμικού τους, καθώς και την πλήρη ολοκλήρωση της κυτταρικής και φαινολικής ωρίμανσης των ερυθρών σταφυλιών.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για την πιο όψιμη χρονιά στη ζώνη ΠΓΕ Κως, των τελευταίων 7 χρόνων.

Ενδεικτικά ημερομηνίες τρύγου και στρεμματικές αποδόσεις :

06-08-20, Chardonnay αμπελοτόπι Καρδάμαινας, 1,1 tn/στρέμμα

09-08-20, Tempranillo αμπελοτόπι Καρδάμαινας, 1 tn/στρέμμα

10-08-20, Μαλαγουζιά, 1 tn/στρέμμα

12-08-20, Sauvignonblanc αμπελοτόπι Μινιέρας, 0,95 tn/στρέμμα

18-08-20, Mourverdre, 0,8 tn/στρέμμα

19-08-20, Merlot& Αγιωργίτικο αμπελοτόπι Καρδάμαινας, 1,2 tn/στρέμμα

21-08-20, Chardonnay αμπελοτόπι Μινιέρας, 1 tn/στρέμμα

22-08-20, Αθήρι αμπελοτόπι Καρδάμαινας, 1,5 tn/στρέμμα

22-08-20, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, 1,5 tn/στρέμμα

23-08-20, Grenache αμπελοτόπι Μινιέρας, 1 tn/στρέμμα

27-08-20, Merlot αμπελοτόπι Μινιέρας, 0,85 tn/στρέμμα

28-08-20, Cabernetsauvignon&Cabernetfranc αμπελοτόπι Μινιέρας, 0,7 tn/στρέμμα

01-09-20, Syrah αμπελοτόπι Μινιέρας, 1 tn/στρέμμα

03-09-20, Ασύρτικο αμπελοτόπι Μινιέρας, 1 tn/στρέμμα